Lock in your cynophobia and meet the Beast of todayโs video, The ๐ ๐๐ก๐๐ ๐ช๐ข๐๐ โ ๐ ๐๐ฅ๐๐๐ฃ๐ฌ-๐๐ข๐ข๐๐๐ก๐ ๐๐ข๐ซ ๐ข๐ก ๐ฆ๐ง๐๐๐ง๐ฆ One of the largest canines residing in the jungles of South America, a highly intellectually gifted absolute dexterous predator, with unique hunting and camouflage skillsโฆ makes it at par with the Amazonโs apex predators! This doesnโt stop there, itโs a species thatโs capable of hunting optimally while maintaining an ecological balance within its own ecosystem!
โบ For copyright matters please contact us: [email protected] Disclaimer: No copyright infringement intended. BEASTERS does not fully own the material compiled in this video, all credit goes to the rightful owners.
====================================================================== Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. ======================================================================
One of the largest canines residing in the jungles of South America,
a highly intellectually gifted absolute dexterous predator with unique hunting and camouflage skills
makes it at par with the Amazon's apex predators. This doesn't stop there. It's a species that's
capable of hunting optimally while maintaining an ecological balance within its own ecosystem.
Lock in your cynophobia and meet the beast of today's video, the maned wolf, a fox on stealth.
The maned wolf or Chrysochion brachioras is known to be the largest group of canines in South
America, and as beautiful as the jungles of the Amazon seem, they are in reality just as
dangerous at every step and turn. This protected species is also known to have an ability to mark
its territory with a distinctive scent, stunning enemies, and warning them to be wary of the
hunting pack. Highly mistaken to be considered to look like a mixture of a wolf and a fox,
this species is not closely related to either. They're more related to other canines, while
having distinctly long legs and a particularly thick area of fur just around the neck, which
gives them the rightful title of the maned wolf. They're not considered to be wolf descendants,
but rather a distant relative class of the species, under the family Canidae. They typically
have a lifespan of around 15 years, just much as the typical canis lupus, or in other words,
the wolf. While having a striking resemblance in morphology to the wolf species, the maned wolf
has all of the characteristic qualities needed for an omnivorous canine to be one of the most sneaky
and intelligent hunters on the planet. They have a very keen sense of hearing, which is due to their
7-inch long ears, which are finely tuned to detect any surrounding movements from predators
and themselves alike, as they are known to be highly independent of each other for survival.
They stand 35 inches tall at the shoulder, with much of that size consisting of just legs. The
particularly long legs of the maned wolf are likely an adaptation that allows them to see
above the tall grass, in which they often hunt. While hunting, those legs often come in handy.
These wolves stand very still, and they use their large ears to listen for prey.
Once they hone in on a potential meal, they tap their feet to drive their prey out of hiding.
When it flees, they leap into the air and pounce down on it.
And that's not just it. Even though they look like an animal pack, very similar to their lookalike
foxes, they are not restricted to just group-based hunting. They are skilled enough to coexist alone
as well, if not better. Their interaction is at bare minimum. They engage in it only when
reproduction is involved, and even after that, the pairs will live monogamously in solitude
and continue to rarely interact with each other. The male counterpart of a maned wolf couplet is
known to play a significant role in nourishing the young ones, by regurgitating food to feed
the pups. They also ensure their protection within a 10 square mile area. They reach maturity by 15
weeks after their conception, and the male pups leave their birth territory by one year of age.
The female counterpart establishes more of a skill-enrichment basis for parenting,
and helps the cub to learn in different ways to hunt, to nourish themselves, to find shelter,
while also imparting knowledge of camouflaging in tall grass patches to hunt at their peak
capability. Newborn pups are born with a black coat of fur, rather than the usual orange kind
of fully mature wolves. Wolves have a strong bite force of around 400 PSI, which is stronger than
most species of dogs, and the maned wolf in particular can generate force of up to 1,000 PSI.
Their jaws, with due credit to their wolf genetics, comprise a set of 42 teeth, with 20 in the lower
jaw and 22 in the upper jaw, with two canines, six incisors, six molars, and six premolars.
This is typical to their species, as they feed on meat, bones, as well as fruits, vegetables,
and wild berries. Known to run as fast as 47 miles an hour, to a very large extent is due to their
anatomy having strong hind body muscles solely comprising a mixture of high twitch fibers,
as well as structured legs suited specifically to burst into sprints when needed, be it to hunt
prey or to escape from its higher predators. Their main predators include pumas and jaguars,
but are widely known to be hunted avidly by the latter. Maned wolves are known to thrive
in a variety of Amazonian habitats, yet the ones they flourish the best in are grasslands,
since their ability to hide in the tall grass, to hunt small and bodily equivalent prey alike,
is at its optimal performance. Their agility is also known to be taken into account,
as they are known to be good bird hunters as well. It doesn't stop there either,
this lion mane species is also perfectly capable of hunting fish. With its omnivorous diet,
the maned wolf can survive on fruits and vegetables, wild berries, and other plant bulbs,
according to the seasons, and it's also known to be an avid consumer of loberia, which is aptly
named the fruit of the wolf. The nearly threatened species resides majorly in the Amazon forest,
through the central and western parts, and are known to inhabit parts of northern Bolivia and
eastern Paraguay, while regularly spotted in Argentina and Uruguay. The sightings have become
rarer and rarer over time. Although they are currently kept in zoos worldwide due to their
near endangered status, where they breed in captivity, they are known to be detrimentally
notorious on livestock, and hence were widely eradicated by humans, which further reduced
their numbers over the years. People quite frequently inquire if maned wolves can be
domesticated or not, and it's widely known that their unpredictable behavior towards humans and
other domestic animals can be very risky, hence there have been no known domestications of the
species until now. There have been no known threats to humans due to this species, yet there
have been numerous livestock incidents where these long-legged wolves have wreaked havoc and left
behind huge losses to farmers and villagers across their habitable areas alike. Even though
scientists estimate that half of their diet comes from plant matter, communities living near the
species have reported their eating habits to be more on the carnivorous side. They exhibit a
unique way of alerting enemies, as well as communicating with others through emitting a loud
Quite different from their other canine counterparts, these canids communicate using
their urine. They use it to mark spots where their prey is buried, and their hunting paths
to ward off their foes, as well as to attract insects, reptiles, and molluscs. Over the years,
this species has faced a constant threat of being poached, as they continue to exist in small
numbers, hence being deemed near endangered. Their current numbers are really, really low,
with just over 17,000 wolves and 90% of their population being in Brazil. They also continue
to suffer from habitat loss, which is why they are kept in seclusion from the wild,
with zoos around the world consistently trying to increase their numbers by promoting captive
breeding programs, then releasing them into wildlife enclosures. Their latest incident was
one of an attempt to escape the Cambridgeshire Animal Park, Cambridge, where multiple named
wolves went missing when the fences around the perimeter were cut. Due to the constant threat
to the numbers of mature wolves in the wild, their hunting has been prohibited by law in Brazil,
Paraguay, Bolivia, and Argentina. They are considered to be extinct in Uruguay.
There are many organizations around the world currently aiming at the preservation and the
protection of this species via seclusion and captive breeding, while providing a nourishing
environment for the newborn cubs and promoting their growth. This is largely supported by the
WWF and the IUCN, which has played a role in assessing the population's spread around the world
and declaring them as near endangered. Tell us what you think about this exquisite,
alien-like, gentle, yet fierce, agile, smart, hunter-killer beast in the comments section below.
And also, don't forget to leave a like on this video, smash that subscribe button,
and hit that notification bell for more amazing beasts.
Thanks for watching, and I'll see you in the next one!