Musteloidea: A Super Family of Adorable Carnivores

Wild animals
112 followers
Comments are disabled for this video.
Mustelidae contains eight subfamilies and roughly 60 species including weasels, martens, otters,
badgers and the wolverine. It is the largest family within the order carnivora and is part
of Musteloidea, a super family of weasels, which sounds awesome, that also contains the red panda,
raccoons and skunks. Interestingly this super family is most closely related to seals,
then bears and then dogs. In this guide we'll explore each subfamily, where they're located
and the species found therein. Let's dive in. In addition to being one of the most charming
animals on the planet, the stoat, otherwise known as the short-tailed weasel or the Eurasian ermine
is the root of this entire subfamily, otherwise known as the type species.
It is part of the type genus, Mustela, after which the naming of the containing taxonomic
ranks is based. Mustela is the largest genus in the entire superfamily, containing 16 species,
all of which are generally referred to as weasels, but also includes polecats, stoats,
ferrets and mink. Weighing just 30 to 100 grams, the smallest of this genus is the least weasel.
Referred to as the common weasel, these tiny creatures are also the smallest mustelid and
the smallest carnivore. They have a very similar range to the stoat, being found throughout much
of the northern hemisphere as far south as northern Africa and central China. The least
weasel personifies a mustelid, with a long slender body and relatively short legs. In the
northern parts of their range, their coat turns pure white in the winter to adapt to their snowy
environment. This colour change happens due to a hormonal reaction in response to a reduction in
daylight hours and also occurs in other animals such as the ptarmigan and the snowshoe hare.
Other species in the genus include the steep polecat, the European mink and the black-footed
ferret. Lutrine is the second largest subfamily, containing 13 species. Its members are referred
to as otters and are the closest relatives to the weasels in Mustelinae. Like weasels,
otters exhibit long slender bodies and short limbs. They thrive in the water. Most species
have webbed feet to aid with swimming and feed mainly on fish and invertebrates. 11 of the
species are thought of as semi-aquatic and live in freshwater ecosystems, with the remaining two
species of otter being classified as marine. The Eurasian otter, also known as the common otter,
has a very large range encompassing almost all of Europe below the tiger belt, parts of the
of this genus are much larger than their freshwater cousins. The sea otter is the largest
mustelid, weighing up to 100 pounds and measuring up to 5 feet long. They are well known for floating
on their backs, which they do for several reasons. Sea otters will adopt this position to sleep or
rest, in addition to using their bellies as a surface to pry open crustaceans and other animals
they consume. Another interesting species is the giant otter, found in South America. Although they
can be similar in length to sea otters, they are roughly half the weight, weighing up to around 50
pounds. Ictonicinae is a smaller subfamily and contains some of the lesser known but no less
incredible species, including the marbled polecat and two species of grisson. The marbled polecat
is found on the steeps and arid areas of Central Asia, the Middle East and Europe. Like all
mustelids, this colourful creature has well-developed scent glands that allow it to emit a pungent aroma
which is used for marking territory and as a defence mechanism. They exhibit a very unique
colouration with a white and black striped face and a blotchy yellow body. The grisson genus
contains two species which are known as South American wolverines. The greater grisson is found
throughout Central America and the northern half of South America and the lesser grisson which is
found at the southern end of the continent. Both species have a dark face and belly and a lighter
coloured back with the lesser grisson exhibiting a more sandy yellow colour. Gouloninae contains
eight species of marten which look very similar to weasels, in addition to the gigantic wolverine
and several other unique species including the tyra and the fisher. The wolverine is the largest
land-dwelling mustelid and although they are still relatively small in comparison to their prey,
they have been known to take down large ungulates five times their size including reindeer,
wild sheep and even moose. They do this by trapping their prey in the snow, where being much larger
the ungulates become stuck and are no match for the lighter more aggressive wolverine.
The eight species of marten are all contained within the martes genus. Their combined range
spans much of the northern hemisphere and stretches into Southeast Asia where a particularly
colourful species exist. The yellow-throated marten unsurprisingly displays a yellow throat
with a beautiful gradient that turns into a dark brown or black towards their hind legs and tail.
Like many mustelids these cute looking carnivores will take on much larger prey
and have been known to bring down the fawns of large ungulates such as elk,
which they do so in groups. Helictodinae contains a single genus and six species of ferret badger
and figuratively speaking bridges the gap nicely between the weasel-like mustelids of the previous
chapters and the badger-like mustelids of the next. Collectively they are found in China and
Southeast Asia. The species of Malinae are split between two genera which can be termed generally
as badgers and hog badgers. Regular badgers have a gigantic range being found throughout most of
Eurasia whereas hog badgers are located solely in East and Southeast Asia. Weighing up to a burly
16.683 kilograms the European badger is the United Kingdom's largest land predator. These
intimidating creatures are known to single-handedly take down entire groups of earthworms, their
primary prey which they dig ferociously for. Badgers are highly social by nature which is
unusual for mustelids and live in groups that usually number around six but can surpass 20.
They live in underground burrow systems called sets and are nocturnal or crespular being active
at dusk or dawn. The Japanese badger is slightly smaller and exhibits a lighter coat. Hog badgers
are also similar but have elongated snouts and lighter claws. Melivorinae contains a single
species the honey badger also known as the rattle. They have a large range being found
throughout much of Africa, the Arabian Peninsula, South Asia and a small region east of the Black
Sea. Although they are named so for their love of honey and bee larvae they are voracious predators
and most of their diet is made up of small mammals or snakes depending on the season.
Specifically they are known to take on highly venomous snakes such as cape cobras and horned
adders. Honey badgers are able to prey on these deadly reptiles having evolved to develop a
resistance to the toxicity of their venom. This is similar to a mongoose who also eat
snakes and look like a mustelid but are not part of this family. The American badger is also
contained within its own monotypic genus Taxoninae. In terms of its evolutionary path this
species and genus are the most basal, a term referring to the proximity to the root of the
family. Mustelids are thought to have split from the members of Procyonidae around 29 million
years ago with the rest of Mustelidae splitting from the American badger around 18 million years
ago. Like the European badger this species has a white line extending from their back onto their
face although this is much less pronounced on the American badger. These mustelids are
fossorial predators those adapted to digging and prey mostly upon rodents such as gophers,
prairie dogs, kangaroo rats and pika. The American badger usually mates in the summer or early fall
but won't give birth until around March or April. Their young are called cubs and usually stay with
their mother until around five to six months old. The closest relatives to the mustelids are the
members of Procyonidae, a family that contains five genera and 13 species such as the kinkajou,
raccoons, olingos and coatis. Like the honey badger the kinkajou is also known to raid the nests of
bees and is sometimes referred to as the honey bear. They are found in the tropical forests of
Central and South America where they feast mainly on fruit but being carnivores will also eat small
mammals. Raccoons are omnivores and although they will eat both plant matter and animals such as
invertebrates have an unfortunate although well-deserved reputation for pinching our trash.
These masked bandits weigh no more than around 23 pounds and have dark patches surrounding their
eyes similar to that of their raccoon dog although they are not related. There are four species of
olingo which look very similar to the kinkajou. They are arboreal and nocturnal and also live in
the tropical forests of Central and South America and have a similar range to the coati who are the
last member of this family that we'll discuss. There are four species of coati with the white
nose coati who live mainly on the North American continent and the South American coati being the
most common. In addition to both tropical and temperate forest coatis are found in grassland
and more arid ecosystems. The next most distant relatives to the mustelids are contained within
the aloridae family which features only one extant genus and two species most commonly referred to
as red pandas. These creatures who are said to resemble bears weigh no more than 14 pounds and
have a very unique appearance sporting a black belly and legs and a majestic dark red back and
face with white highlights. The red panda is found throughout the Himalayas and South Central China
where they live a mostly arboreal and solitary existence. Although they are contained within
the same clade they are not closely related to the giant panda rather their name derives from
the Nepali word nigalya ponya which means eater of bamboo. Commonly referred to as stink badgers
skunks are members of the mephatidae family which contains four genera and 12 species.
They are found in three general areas. Spotted skunks are found on the North American continent
along with striped and hooded skunks. Hognose skunks are also found in North America but also
South America. Stink badgers are found on the other side of the world most commonly on the islands of
Spotted skunks display a very interesting fur pattern that can sometimes look like stripes
but differ considerably from striped skunks whose stripes are much more clearly defined.
This family is perhaps most famous for their scent glands which are used to deter predators.
These glands are much more developed than the members of mustelidae and it is thought that the
reason that the stripes of the skunk terminate on either side of the tail is to warn predators of
the glands which are positioned on either side of the anus. Thank you so much for watching.
If you'd like to learn more about carnivores check out this playlist
and if you'd like to learn about ungulates click here.
