Red Kangaroo || Description, Characteristics and Facts!

Kangaroos Kingdom
66 followers
The red kangaroo or red giant kangaroo is the largest of all kangaroos, the largest terrestrial
mammal native to Australia, and the largest extant marsupial. It is found across mainland
Australia, except for the more fertile areas such as southern Western Australia, the eastern and
southeastern coasts, and the rainforests along the northern coast. The red kangaroo ranges
throughout Western and Central Australia. Its range encompasses scrubland, grassland,
and desert habitats. It typically inhabits open habitats with some trees for shade. Red kangaroos
are capable of conserving enough water and selecting enough fresh vegetation to survive
in an arid environment. The kangaroo's kidneys efficiently concentrate urine, particularly
during summer. Red kangaroo primarily eat green vegetation, particularly fresh grasses and forbs,
and can get enough even when most plants look brown and dry. Description. This species is a
very large kangaroo with long, pointed ears and a square-shaped muzzle. They are sexually dimorphic
as the males have short, red-brown fur, fading to pale buff below and on the limbs. Females are
smaller than males and are blue-gray with a brown tinge, pale gray below, although arid zone females
are colored more like males. It has two forelimbs with small claws, two muscular hind limbs, which
are used for jumping, and a strong tail which is often used to create a tripod when standing upright.
The red kangaroo's legs work much like a rubber band, with the Achilles tendon stretching as the
animal comes down, then releasing its energy to propel the animal up and forward, enabling the
characteristic bouncing locomotion. The males can cover 8 to 9 meters in one leap while reaching
heights of 1.8 to 3 meters, though the average is 1.2 to 1.9 meters. Males grow up to a head and
body length of 1.3 to 1.6 meters with a tail that adds a further 1.2 meters to the total length.
Females are considerably smaller, with a head and body length of 85 to 105 centimeters and tail
length of 65 to 85 centimeters. Females can weigh from 18 to 40 kilograms, while males typically
weigh about twice as much at 55 to 90 kilogram. The average red kangaroo stands approximately 1.5
meters tall to the top of the head in upright posture. Large mature males can stand more than
1.8 meters tall, with the largest confirmed one having been around 2.1 meters tall and weighed
91 kilogram. The red kangaroo maintains its internal temperature at a point of homeostasis
about 36 degrees Celsius using a variety of physical, physiological, and behavioral adaptations.
These include having an insulating layer of fur, being less active and staying in the shade when
temperatures are high, panting, sweating, and licking its forelimbs. The red kangaroo's range
of vision is approximately 300 degrees due to the position of its eyes. Thanks for watching.
