Top 10 Interesting Facts About Gentoo Penguins 101

Penguin Fanatic
2 followers
#Nature #Animal
Top 10 Interesting Facts About Gentoo Penguins 101. Discover the incredible world of Gentoo Penguins with these 10 fascinating facts. From their graceful athleticism underwater, to their unique appearance, breeding habits, and more, this video explores the amazing characteristics and behaviors of this
By https://www.youtube.com/@AnimalFacts
With flamboyant red-orange beaks, white-feathered caps, and peach-colored feet, Gentoo penguins
stand out against their drab, rock-strewn Antarctic habitat.
But there are more amazing facts to find out about the Gentoo penguin.
Let's begin.
Like all penguins, Gentoos are awkward and slow on land.
But they're graceful athletes underwater and fast—in fact, the world's fastest.
They have streamlined bodies and strong paddle-shaped flippers that propel them up to 22 miles per
hour—36 kilometers per hour from our viewers outside the U.S.—faster than any other diving
bird.
Interesting fact, nobody's exactly sure why the word Gentoo was applied to this particular
penguin.
The only other association with the word is in the 1630s when it was an Anglo-Indian term
to distinguish Indian Hindus from Indian Muslims.
The penguin use of the word may have come from the Portuguese word gentio, which refers
to Gentiles, or people who are not Jewish.
The Gentoo penguin is easily recognized by the wide, white stripe extending like a bonnet
across the top of its head from one eye to the other and bright orange-red beak that
stands out against black and white feathers and often drab surroundings.
It has pale, whitish-pink webbed feet and a fairly long tail—the most prominent tail
of all the penguin species.
Gentoo penguins have a large geographic range and breed on many sub-Antarctic islands and
on the Antarctic Peninsula.
They generally occupy their islands all year round.
The largest population of Gentoo penguins are in the Falkland Islands, South Georgia
and on the Antarctic Peninsula.
Gentoo penguins only breed in areas free of snow and ice and are partial to ice-free areas
including coastal plains, sheltered valleys, and cliffs.
They gather in colonies of breeding pairs that can number from a few dozen to many thousands.
They pile stones, grass, and sticks to create a circular nest.
Like the Adelie and Chinstrap penguins, the Gentoo will also fight over stones for nesting.
According to an article published by the BBC in November 2020, some scientists are claiming
that Gentoo penguins are not one species but four distinct species that look similar but
have easily distinguished DNA.
This would change the number of penguin species from 18 to 21, helping conservation efforts.
Penguins face a number of threats in the wild, including plastic pollution, overfishing,
and climate change.
When it comes to climate change, Gentoo's are faring relatively well compared to other
penguin species, but scientists say some populations have not been monitored for decades.
The Gentoo penguin is the third-largest species of penguin in the world behind the King penguin
and the Emperor penguin, with adult Gentoo's reaching heights of up to 31 inches or 80
centimeters in the southern parts of their habitat range.
These birds can get up to 12 pounds or 5.4 kilos, about the same weight as a large female
turkey.
The Gentoo penguins found further north are on average slightly heavier and taller than
their southern counterparts.
Like all penguins, Gentoo's are carnivores and survive on a diet of marine animals.
Creole and small crustaceans make up the bulk of the Gentoo penguin's diet, along with
larger animals including squid and various species of fish.
An adult Gentoo penguin makes as many as 450 dives a day foraging for food, or basically
the same number of times per day you can find me hovering around the refrigerator throughout
the COVID-19 pandemic.
They dive up to 650 feet or 250 meters and can stay underwater for up to seven minutes.
Although they prefer to stay close to shore, Gentoo's have been spotted as far as 26 kilometers
or 60 miles out to sea.
On average, the Gentoo penguin breeds once per year, forming pairs that usually remain
faithful to one another for three mating seasons.
They usually find new mating partners after that.
Cleanliness is key.
If the previous year's nesting area is covered with waste, Gentoo penguins will locate the
next year's area somewhere else along the coastline.
The female Gentoo lays two eggs that weigh about four and a half ounces, which are incubated
by both parents for just over a month, but only one of the eggs will usually hatch.
There is a larger variety in egg-laying times depending on where a particular Gentoo penguin
is found.
In warmer areas, this can occur as early as June, but in colder areas, the laying period
may be delayed until December.
The chicks stay in the nest for about a month, after which they form nursery groups or creches
while their parents hunt for food.
After about three months, usually in January, the chicks grow their adult feathers and are
able to head out on their own in search for small marine animals to eat.
Gentoo penguins are a favorite menu item of the leopard seals, sea lions, and orcas that
patrol the waters around their colonies.
On land, adults have no natural predators other than humans, who harvest them for their
oil and skin.
Gentoo eggs and chicks, however, are vulnerable to birds of prey like guas and caracaras.
Today, the Gentoo penguin is a near-threatened animal, as they are easily affected by changes
in the water, both pollution and temperature.
Gentoo penguin populations in some areas have also been depleted through human hunting.
The Gentoo penguin population is estimated to be around 774,000 mature individuals.
Last assessed by the International Union of Conservation of Nature, or IUCN, in 2018.
If you liked this video, here are a few more you'll enjoy.
Go ahead and smash that subscribe button for future videos.
And as always, catch ya next time.
