Song Thrush | Snapshots of Wild Nature in Paris | Paris Podcast 🎙

Rare Beautiful Birds
135 followers
1 Video View·Jun 26, 2026
AI Generated·May contain errors
Video Summary
AI GeneratedThis video provides a detailed profile of the Song Thrush (grive musicienne), a discreet forest bird found in Paris's green spaces. It explores the bird's physical characteristics, its unique tool-using behavior for eating snails, its melodic singing habits, and its nesting cycles, while highlighting how ecological urban management supports its stable population within the city.
During my last stroll through the Bois de Vincennes,
I crossed paths with a very beautiful bird.
I was looking up at him from below,
And his belly was dotted with small brown spots.
With this dress, it's certainly a musical thrush.
This bird, very elusive, is a forest-dwelling species.
who also accommodates large green spaces.
She needs a wooded area to build her nest.
and to feed on an open space nearby
such as a meadow or a clearing.
The thrush frequents Paris then
the Bois de Boulogne and the Bois de Vincennes,
but also the large parks and cemeteries
trees of the capital.
This sparrow has a blackbird as its cousin.
They are birds of similar appearance,
an average size of about 23 cm,
a strong and long beak
and sturdy legs.
Moreover, the thrush has the same color
the female blackbird, with a brownish-brown plumage,
A bit clearer on the belly.
But the thrush differs from the shrew
by its dark vertical streaks,
a constellated chest and wings of honey color.
Their predators are mammals,
like the ferret and the domestic cat,
or even nest robbers.
In case of danger, they fly close to the ground.
to take refuge in the bushes
where she can remain motionless for a long time
awaiting the return to calm.
What does she eat?
The thrush feeds on insects and their larvae.
and earthworms she seeks on the lawns
moving forward in small steps.
In trees and shrubs,
She consumes elderberries and fruits.
of hawthorns, blackthorns, or rowans.
The thrush also greatly enjoys slugs.
and especially snails,
Doesn't she break the shell?
stumbling against a protruding stone
used as an anvil.
At this location frequently visited by the bird,
named a forge,
the small piles of shell debris
indicate his presence and his ability
to use a tool.
In one's fondness for gastropods
In fact, a good assistant to the gardener.
Ah, I'd quite like to go see it again
if I find his tool on the ground
and also food remnants.
Otherwise, how to find her again?
This elusive bird is hard to spot.
to his flute-like and melodious style.
Very resonant, the range
is several hundred meters long.
Repetition of notes 2 to 6 times
typical of singing
the thrush musician
She is also a good imitator.
of the songs of other birds
such as the garden warbler
as well as ringtones for mobile phones.
To mark its territory,
The thrush sings as early as February.
at dawn and at twilight,
just like the blackbird and the robin.
Sound identification is possible
for the most attentive
His call for contact signals a warning of danger
It is an isolated type, typical of the species.
The thrush musician,
solitaire, part on a quest
a partner at the end of winter.
The male sings because
prominently at the top of a tree.
The couple formed,
The female builds the nest,
A tangle of twigs and dry grass
coatings on the inside of a very smooth mortar.
Another detail that distinguishes it from the blackbird
don't the nest made of scraps
and pieces of rotten wood
reveals itself distinctly more rustic.
The thrush the perch
between 1 and 4 meters tall
preferably in a conifer
or at the heart of a thorny shrub.
Then she lays eggs between late March and mid-April
and as far as July
and may have up to three broods per season.
4 to 6 bright bluish-green eggs
stains of dark spots
They are hatched after 2 weeks.
Subsequently, the young are fed insects.
About 15 days.
Once young, they leave the nest
but remain nearby because the parents
they still protect and nourish them during
2 to 3 weeks.
The musical thrush is present throughout the year
you can reinforce your population in winter
by migratory thrushes
venues in the north and east of Europe.
The thrush is a common species.
Its stable population, within the walls of Paris,
is estimated at between 60 and 100 couples
accounted for
during the last two censuses
covering a decade from 2008 to 2018.
The presence of this forest bird
in the heart of Paris, in addition to the 2 woods,
is favored by ecological management
various green spaces
which shelter wooded and shrubby areas
welcoming, parks, and cemeteries
as well as the densification of plantations
of trees and shrubs.
Keep your eyes open, in the heart of the city
The discreet thrush musician
in search of food visits in the morning
and late afternoon
the lawns of the capital's large green spaces.
Every 15 days,
Wild Nature Scarf
It tells you about the wildlife and flora of Paris.
in the hollow of the ear.
Subscribe on your preferred streaming platform.
