8 Mind-Blowing Marsupials You've Never Seen | Full Documentary

🐾 Animal Life - Where Nature Teaches Life.
363 followers
Delve into the extraordinary world of pouched mammals known as marsupials. Go beyond well-known kangaroos to meet unique relatives like koalas, wombats, Tasmanian devils, quolls, possums, bilbies, bandicoots, and opossums across Australasia and the Americas. This wildlife documentary explores their distinctive physical pouches used to carry embryonic young, their nocturnal behaviors, burrowing or gliding skills, dietary variations, and the ongoing conservation challenges these quiet neighbors face today.
#nature #wildlife #documentary #wildlifedocumentary #naturedocumentary #animals #marsupials #australiananimals #kangaroo #koala
The Animal Kingdom. A remarkable collection of living, breathing natural wonders.
Enthralling, impressive, tenacious and nurturing. Innovative, tough, surprising,
always genuine. Discover their past, present and future. Just breathtaking.
Just intriguing. Just tremendous. Just animals.
Marsupials. A magnificently bizarre group of animals which at first glance seem to have little
in common. Creatures that walk, climb and hop their way across one of three continents.
Big-eyed, bushy-tailed, idolized and adored. What sets them apart from the rest of the Animal Kingdom
is their unorthodox entry into the world. Marsupial young are born in an almost embryonic state.
Many being nurtured within an external pouch. This natural baby carrier or marsupium
is so distinctive it is the namesake of these creatures. They have other quirks as well.
The only marsupial found in the United States is a talented actor famed for playing dead.
Meanwhile in the southern hemisphere the rowdy antics of these creatures
has earned them the title of devil.
Often their names are every bit as exotic as the animals themselves.
Dunnart, Numbat, Cuscus and Bilby, just to mention a few. Largely nocturnal
and mostly harmless, marsupials are nature's quiet neighbors. Making them easy to miss
which only adds to the intrigue of these extraordinary animals. For all the variation
amongst their kind, marsupials have a well-defined position in the natural world.
They have a backbone making them vertebrates. This phylum includes fish, amphibians,
reptiles, birds and mammals. Marsupials belong to this last group. A collection of approximately
5,000 species that includes the largest creatures on land and in the sea.
Mammals live in every climate on every continent. Like birds they're warm-blooded or endothermic,
able to generate their own body heat. What defines mammals is their ability to nourish their young
with milk from the female's mammary gland. Mammals are divided into three subclasses
based on how they give birth. The most exclusive are the monotremes. This primitive group is made
up of only five species, four echidnas and the platypus. They are all egg layers, a novelty
amongst mammals. Next, the largest branch, the eutherians, animals with a placenta which passes
nutrients to their young when in the womb. These mammals are born fully developed. It's estimated
there are more than 4,000 species in this subclass, many of them well known such as gorillas,
elephants and horses. The metatherians are the final group. Marsupials are the only surviving
members. Two-thirds of all marsupials are native to Australia and the neighbouring islands of New
Guinea and Sulawesi. The rest can be found in the Americas, two orders of opossums.
These furry creatures are often confused for their geographically distant possum cousins,
but they are different animals. Opossums have a hairless tail and a more pointed snout,
plus they enjoy an omnivorous diet. Marsupials are an eclectic bunch of animals,
more notable for their differences than what they have in common.
Globally, placental mammals outnumber marsupials ten to one, except in Australia,
where the pouched population makes up more than half of all native mammals.
From the two-metre tall red kangaroo to the finger-sized long-tailed planagail,
they dominate the outback landscape. Little wonder these iconic creatures are at the heart
of Australia's ecological identity. This continent is home to three main marsupial orders,
loosely categorised by what they eat. The first and most familiar group are the plant-eating
diprotodonts. This name comes from the Greek, meaning two forward teeth. These herbivores
have a pair of large incisors to slice through leaves and grass. Koalas, possums,
wombats and kangaroos all fall under this classification,
along with almost 100 other species. Apart from their plant-based diet and prominent teeth,
this order has another common trait. The second and third digits on their hind limbs
are partially fused, or syndactyl. Of all marsupials, there's one diprotodont
that gets the lion's share of attention, for doing very little. Koalas spend up to 20 hours
a day sleeping, thanks to their low-energy diet of gum leaves. These marsupials are endemic to
Australia, with their population confined to eucalypt forests in the countries east and south.
Adults range in size from 60 to 90 centimetres, and can weigh up to 14 kilograms. Their grey fur
blends with the tree trunks, making them difficult to spot in the canopy. The koala's
camouflage is so effective, European settlers failed to sight them during the first 10 years
of colonisation. Despite their sloth-like demeanour, these marsupials can run at up to
30 kilometres an hour when they transfer between trees. Their closest relatives are even faster.
With short legs and squat bodies, wombats are unlikely sprinters. But if under threat,
they can travel at speeds of 40 kilometres an hour over short distances.
These solid animals can grow more than a metre in length, and weigh up to 35 kilograms.
Like koalas, they're predominantly found in Australia's south-east,
but they can tolerate a wider range of climates and habitats. There are three species of wombats,
the common, plus the northern and southern hairy-nosed varieties.
All three are very similar in appearance, but the common has smaller ears and coarser fur
than the other two, which helps to insulate them from the cold. While wombats are creatures
of the ground, their possum cousins prefer life in the treetops. There are 70 species
native to Australia and its neighbouring islands. At around 10 centimetres in length,
the Tasmanian pygmy possum is the smallest. This sweet-toothed marsupial feeds on nectar
from native plants in southern rainforests. It builds nests for itself in the trunks of trees,
and lines them with shredded bark for warmth and comfort.
One of the largest Australian possums is the brushtail,
named for the furry appendage that helps to keep it anchored on branches. While they are common,
brushtails can be difficult to see, as they tend to take refuge in tree hollows.
This goanna, however, is having no trouble sniffing out a stowaway.
This normally placid marsupial is, however, up for a fight. A combination of agility
and two sharp incisors help it to escape. The ringtail possum is around half the size of its
common cousin. Its prehensile tail is more slender, but equally useful for gripping.
Ringtails live amongst the canopy in forests along the eastern and southern coasts of Australia.
Occasionally, they venture to ground level. Climbing is a fine form of locomotion for most
possums, but this group have taken things to the next level. Members of the glider family
can spend their entire lives out of reach of land-based predators, thanks to a carefully
hidden feature. A loose membrane extends between their front and back legs. When stretched out,
it can act like a sail. With a bushy tail as a rudder, they can coast up to 50 metres between
tree trunks. These small animals range from the palm-sized feathertail to the slightly larger
squirrel and sugar gliders, from petite aerialists to the biggest members of the possum family,
which have often been mistaken for other animals. Cuscus live in the tropics of northeastern
Australia, New Guinea and Indonesia, and weigh up to 10 kilograms, around the same size as a koala.
With their large bodies and strong tails, they were initially thought to be monkeys.
Their broad faces have been confused with bears,
but being marsupials, the females have a pouch to house and nurture their young.
The second major order of Australian marsupials is Daseuromorphia,
a group of ground-dwelling, sharp-toothed carnivorous species such as dunnarts,
quolls and Tasmanian devils. Devils are the largest of the carnivorous marsupials,
about a third the size of a wombat. They might be modest in stature,
but their strong jaws more than compensate. Tasmanian devils have the most powerful bite
relative to body size of any meat-eating mammal. When teamed with sharp teeth and a feisty
temperament, these animals have a reputation for being ferocious, which is largely undeserved.
Tasmanian devils rarely attack. Usually, they scavenge for carrion rather than killing their
meals. They were once found all over Australia, but their abundant supply of food disappeared
when dingoes were introduced 4,000 years ago. At present, devils are only found in the island
state of Tasmania, making their homes in hollow logs or burrows. On the mainland,
their quoll cousins have replaced them as the top marsupial carnivore.
There are six species of these animals, including two in New Guinea. The largest
is the spotted tail quoll. It grows to around five kilograms, the same size as a small cat.
These accomplished climbers shelter on branches when they're not searching for their next meal.
Surprisingly, most of the carnivorous marsupials are the smaller members of the family.
Dunnarts are the size of a mouse, but these tiny creatures have a huge appetite.
Every night, they devour the equivalent of their body weight in spiders, crickets,
and beetles. 19 species are spread across Australia, most being found in the country's
desert center. A larger carnivorous cousin inhabits a more restricted range. Numbats
live in woodland areas in the southwest of Australia. Thanks to their exclusive diet of
termites, numbats are in a class of their own. Along with their specialized diet,
numbats are one of only a few marsupials active during the day, which means they're constantly
on the alert for predators. The numbat's striped coat provides some protection. Their natural
camouflage works with the dappled light filtering through trees to give them cover while digging
for termites. The third main order of Australian marsupials is called Paramellomorphia.
These animals enjoy an omnivorous diet, dining on both plants and meat. This group includes
bandicoots and bilbies, small terrestrial animals with long snouts designed for fossicking on the
Bilbies are similar in size and looks to a rabbit.
They're long, hairless ears are rabbit-like,
as is their easy loping gait. But that is where the resemblance ends. Bilbies are desert dwellers
where they dig for insects and seeds, their marsupium facing backwards to protect their
young from flying dirt. Their closest relatives are the bandicoots. They lack the long ears of
the bilby but travel in a similar way, relying on strong hind legs like their distant macropod
relatives, such as the kangaroo. The 21 species of bandicoots are found in coastal forests of
Australia and New Guinea. The other side of the globe, in the Americas, is where the rest of the
marsupials can be found. The opossums. About the size of a house cat, the Virginia opossum is the
only one native to the United States. In comparison, their South American relatives are smaller
with softer fur. Monito del Monte is Spanish for little monkey of the mountain.
These animals named for their quick movements and hairless feet. It's also regarded as a living
fossil, as it's the only remaining member of an otherwise extinct order of marsupials.
From mountains to deserts, treetops to burrows, this resourceful collection of animals
has found a home in virtually every nook and cranny. Marsupials, like other animals,
have a simple approach to life, primarily focused on survival and comfort.
Various features, adaptations and skills help them meet their goals. With koalas,
trees are central to their existence. Tree forks are sturdy, but hard places to rest upon.
But these rotund animals have made some modifications to boost their comfort.
They have a cartilaginous pad at the base of their spines,
plus extra thick fur on their rump to provide cushioning. To help them wrap around trunks and
branches, koalas have a curved backbone and two less pairs of ribs than most mammals.
Four paws with two opposable digits and sharp claws allow them to hang on tight.
Strong thigh muscles and tough textured skin on the soles of their feet make climbing easy.
Some of a koala's more endearing features are also its most useful.
Their unusually large nose helps them detect the safest leaves to eat.
Eucalyptus foliage is poisonous to most animals, but a koala's digestive system can detoxify the
chemicals, making the leaves safe for consumption. As for their fluffy ears,
in relation to body mass, they are some of the biggest in the animal kingdom.
They not only provide this marsupial with an excellent sense of hearing,
but also a way to communicate emotions. Ears positioned backwards can be a sign of agitation.
Upwards if they're alert, and forwards when relaxed.
Male koalas have other ways to communicate. In the breeding season, they can bellow to
assert their dominance. And to mark their territory, they have a dark scent gland in
the centre of their chest that oozes a dark sticky substance that rubs off as they climb
around their favourite trees. They may have beauty, but they don't have much in the way of
brains. A koala has the smallest cerebral mass of any marsupial in relation to its body size.
Wombats also favour brawn over brains in their bid to survive. Like the koala, these sturdy
animals have a tough rump, but theirs is used for protection. It all relates to where they live.
Wombats are prolific diggers. Strong legs and sharp claws help these bulldozers of the bush
plough through about a metre of dirt per day. Their burrows are a sanctuary to avoid predators,
and they always enter head first, leaving their substantial backside to block the entrance.
A solid plate inside their rump, plus the absence of a tail,
makes it difficult for attackers to grab on. These solitary creatures are also keen to keep
other wombats away. They do so using a novel technique to mark their territory.
Thanks to the unusual design of their digestive system, they produce cubed scats,
which ensures these pungent keep-out signs do not roll away.
Tasmanian devils take a more forthright approach to guarding their turf.
While the majority of marsupials are quiet creatures, devils can make 11 different sounds
to communicate. Despite appearances, these are sensitive animals. Most of their noises
are produced out of fear rather than aggression. Tasmanian devils have an acute sense of smell.
They can detect carrion from two kilometres away. Hearing is their dominant sense,
but they also have excellent night vision, especially if the object is moving. Long,
sensitive whiskers act like a radar for the devils, picking up any prey they've missed.
Their tail is also a generous length, which helps to balance their body when they run,
and stores excess fat for when food is scarce.
The Virginia opossum is famous for its unusual survival strategy.
If threatened, they pretend to be dead. To make the act more convincing, they emit a foul smell.
It's one of the many talents that marsupials rely on to survive and thrive in the natural world.
No matter how much they differ from each other, all marsupials are thought to have originated
in the same place, North America. They split from placental mammals about 125 million years ago,
heading south to the megacontinent of Gondwana. With less competition for food,
their numbers flourished. But their journey hadn't ended. Over the next 70 million years,
many marsupials left South America and crossed the once temperate forests of Antarctica,
making their way to Australia. There, early marsupials diversified.
Some becoming part of a collection of giant animals known as megafauna. The diprotodon
was the largest prehistoric marsupial. It grew up to three meters long and weighed almost three tons,
around the same size as a hippopotamus. This massive herbivore was an early relative of the
Scientists believe it is the only marsupial that migrated every year in search of food.
While it wasn't as large, Thylacoleocarnifex was a more fearsome animal. As Australia's
largest ever carnivorous mammal, it was the same size as a tiger.
Its large, stabbing incisors and sharp cheek teeth made it a formidable predator.
About four million years ago, another carnivore emerged. The thylacine, or Tasmanian tiger.
The size of a medium dog, it is now thought to be extinct. After 130 years of settlement,
they were wiped out in the wild. While the last captive animal passed away in 1936,
unconfirmed sightings still occur. Today's marsupials have a wide range of relatives.
All mammals share some DNA with them. Within their own ranks, the evolutionary ties are tight.
Bilbies once diverged from bandicoots. Tasmanian devils are closely related to quolls,
and koalas are cousins of wombats. Unique, yet similar, all marsupials have descended
from the same gene pool, their ancestors going to great lengths to ensure the future
of this unusual assortment of creatures. Every family of animals has certain common
behaviours they all share. As a general rule, marsupials enjoy their own company.
The majority prefer to live away from other members of their species,
to decrease competition for food. Koalas don't like to share their foliage.
They have a home range of up to 20 trees. As they deplete the pick of leaves on one,
they climb down and move to the next. While the territories of a dominant male and several
females may overlap, it's unusual to see two koalas in the same tree, unless it's a mum with
her offspring or it's breeding season. This is when males can show the less cuddly side of koalas.
Wombats roam over larger areas, but like koalas, it's rare to find more than one at a time,
except when they're ready to mate. Surprisingly, Tasmanian devils are fairly tolerant of their
kin. As youngsters, they'll often share a den with siblings and engage in good-natured play
to hone their feeding skills. As adults, a devil's range can cover up to 20 square kilometres,
so encounters with rivals are common. Despite their reputation, they can coexist relatively
peacefully. Some grazing marsupials, such as kangaroos and wallabies, will gather together
in mobs, but there's no leader or structure to this loose social group. Bilbies are another
marsupial that sometimes cohabitates. At night, these shy creatures often feed in pairs.
Two sets of ears are better than one to listen out for danger.
If they suspect a predator is near, they'll retreat into the safety of their burrows.
It's common for females to share these underground homes.
They're not only a good hiding place, but a sanctuary from the desert heat.
This is a bilby's sleeping quarters and where they perform their essential grooming.
It's an extensive routine, but not communal. Each bilby is responsible for its own scratching,
nibbling and licking to remove parasites. Sugar gliders are more cooperative with their daily
rituals. These social animals help each other preen. Up to 10 of these flying possums can share
a nest in cooler climates, huddling together for warmth. It's an arrangement at odds with
most other marsupials, who are comfortable facing life on their own. Compared to most other mammals,
marsupials have a challenging start to life. Their time spent nestled in the womb is incredibly
short. Placental mammals are born well-developed, after months of absorbing nutrients from their
mother through an umbilical cord. Marsupials only have weeks in the uterus, and during that short
stay, all their nourishment is delivered via a rudimentary yolk sac. Not surprisingly, they
emerge only partly developed. These tiny, hairless embryonic creatures find their way to their
mother's pouch. Then they latch on to a teat, which swells to keep them securely in place for
a lengthy period of lactation. These infants spend months in the marsupium. By the time a baby koala
or joey is on display, it's undergone a dramatic transformation. At birth, it's about the size of
a jelly bean, but only half the weight of one. In the pouch, it initially relies on milk for
its sustenance. Eventually, another less savoury substance is added to its diet. Pap is a liquid
form of faeces, packed with gut bacteria the growing infant will need in order to digest
eucalyptus leaves. At seven months, the joey is a miniature version of its mother.
It will cling on tight for up to a year, a relationship that's sometimes a little too
close-knit. The time and energy devoted to their offspring means female koalas only produce one
joey a year, and no more than six in their lifetime. Wild koalas usually survive for
about 12 years. Wombats have a similar lifespan, but produce less young. They only mate every two
years and, like the koala, keep their single offspring tucked away in their pouch for several
months. Tasmanian devils prefer to increase their odds. After 21 days' gestation, pregnant
females can produce up to 30 joeys. Less than a handful, however, get the chance to make it to
adulthood, as there are only four teats in the pouch. These curious joeys are about four months
old, the age they leave their den to explore the wider world. For them, it's a short but active life,
which ends after about five years. Virginia opossums also like the survival odds that come
with large families. Females can deliver three litters a year of up to 25 babies.
Out of each batch, about a third survive. Virginia opossums and numbats have some of the shortest
gestations of any marsupial, these mums giving birth 12 to 14 days after mating. Sugar glider
joeys only spend a day or two longer in the womb, followed by six weeks in their mother's pouch.
They usually arrive in pairs and, despite the rushed infancy, remain with their families for
almost a year. Once they go their separate ways, they can live for up to nine years.
One of the smaller marsupials, yet with one of the longest lifespans. They may appear to be timid
and defenseless, but this select group of mammals has to be tough to survive their start in life.
When it comes to food, the marsupial diet varies as much as the animals themselves.
Some are strictly meat eaters. Many will only eat plants, while others consume a combination of both.
What they do have in common is a metabolic rate 30% lower than placental mammals,
which means they require less food and, in many cases, less water. Koalas are one of several
species that absorb enough fluid from what they eat. This trait is so unusual amongst land animals,
these iconic marsupials were named for it. In one indigenous language, koala means no drink.
But it's their food supply they're renowned for. They can eat up to a kilogram of eucalyptus
leaves every day, but not just any greenery will do. Of more than 600 types of eucalyptus trees,
only a handful are acceptable to these fussy eaters.
For all their pickiness, their chosen food is far from ideal. Apart from being toxic, gum leaves are
low in nutrition and high in fiber, requiring a lot of energy to digest, but not a lot of gain.
To avoid triggering the toxins in the foliage, koalas need to chew constantly to create a paste
their body can safely process. Their long digestive organ, called a cecum, contains
millions of bacteria. This is where fibers are broken down and nutrients are extracted.
This process takes four days. At the end of this time, only a quarter of the fiber consumed
is absorbed. Wombats also take several days to digest their food, but the diet of these herbivores
is less restrictive. They'll eat whatever plant material they come across, including native grasses,
dry leaves, and bark. Their teeth grow continually to ensure they're never ground down by tough food.
Tasmanian devils are not wasteful beasts. They'll devour entire carcasses of small mammals,
birds, and reptiles in group feeding frenzies. The noises they utter while feasting are more than
just an expression of satisfaction. It's a way of asserting dominance amongst their fellow diners.
Virginia opossums have a broader diet. They scavenge the forest floor looking for fruits,
insects, and rodents.
Fifty sharp teeth allow them to eat the skeletal remains of small animals.
Not only does this boost their calcium levels, it helps to keep their natural habitat clean.
The Australian honey possum is another marsupial that helps the world around them.
Their name, however, is misleading. These mouse-sized animals have nothing to do with
the by-product of bees. Instead, they drink nectar from native flowers.
Their long snouts dig deep into bottle brush and banksia plants, so their tongues can reach the
sugary liquid. In the process, their heads get covered in pollen, which is then transferred
to the next bush they feed from. A free meal for fertilization services. While they may be
nature's helpers, they're still on the menu for several hunters. Australian marsupials have few
native predators to fear. Most carnivores hunting them were introduced by humans,
starting with the dingo. In addition, feral cats and dogs, along with foxes,
all target marsupials on the ground. Eagles, owls, snakes, and lizards also attack arboreal species.
Their best hope of avoiding predation is to stay out of sight and only eat when the danger is less.
So, for most marsupials, nocturnal feeding is the way of life.
Marsupials are amongst the most celebrated animals in the world. A combination of
delightful behaviors and teddy bear looks endearing them to millions. Koala joeys
are thought to have been the inspiration for the first teddy bears made in 1903.
Koalas, along with many other Australian marsupials, have been featured on stamps
and starred on coins. Bilbies finally got their turn in the spotlight about 30 years ago,
promoted as an alternative to the traditional Easter bunny. Wombats have a town named after
them. The Tasmanian devil's fierce reputation has gone global, thanks to the antics of one
animated character. While not every marsupial is universally adored, the love affair with these
charming creatures is gradually expanding, as more obscure members of this family of animals
finally get their moment of fame. For such cherished animals, many marsupials struggle to
survive, often due to the impact of humans. Sadly, one in five is listed as threatened.
Tasmanian devil populations have a particular problem, a highly contagious cancer known as
devil facial tumor disease. It's spread through biting, and since it was first diagnosed in 1996,
it's estimated 80% of devils have died. With this unique animal at risk of disappearing,
government and conservation groups are working together,
building up disease-free insurance populations on the mainland.
Eventually, when numbers are sufficient, these clean devils will be released back in the wild.
Koalas are battling their own health issues, many suffering from chlamydia,
a bacterial infection that causes blindness, infertility, and death. But that's not their
only challenge. 80% of the koala's natural habitat has been destroyed in the past two decades,
through development and natural disasters. There's thought to be less than 100,000 of them remaining.
Saving one of Australia's most famous animals has become a priority. Public awareness campaigns
focus on protecting remaining habitats, and expanding them through the planting of native
trees. Happily, other marsupials are thriving without the help of humans. The number of tiny
mulgara living in South Australia has increased 70-fold in the past 20 years. Populations of
South American opossums continue to grow. Their success is put down to a lack of predators,
and their ability to adjust to the food and habitats available. The future of marsupials
is all about education and action. Devoting resources to not only helping the familiar faces,
but the lesser-known ones as well. A vulnerable group of creatures,
united by their challenging start in life, and outnumbered by most other species on Earth,
marsupials have quietly endured to earn their special place in the animal kingdom.
